utorok 15. apríla 2014

Ani falošné obvinenie nezmôže nič


v.61-62: Veľkňaz sa ho znova spýtal: Si ty Mesiáš, syn Požehnaného? Nato Ježiš odpovedal: Ja som. Uvidíte Syna človeka sedieť po pravici Moci a prichádzať s nebeskými oblakmi.

Obviniť nevinného je možné len klamstvom. Ale zdá sa, že v Ježišovom prípade ani falošné obvinenia nie sú dostatočné. Žalujúci sa skrátka nevedia dohodnúť. Ježiš mlčí. Prečo mlčí? Veď klamú! Máme aj my byť ticho v podobnej situácii? Máme mlčať, keď na nás človek kydá nepravdy? Či nemáme bojovať za pravdu? Ježišov tichý postoj je nám vzdialený. Máme rezignovať? Nikdy! Radšej neprajníkom vykričíme tie ich „klamstvá“. Takto sa to deje v našich vzťahoch, či nie? Ježiš mlčí. Berie ten svoj kríž, ktorý na neho o nedlho zvalia. Ozýva sa až vtedy, keď ide o Pravdu. Je totiž rozdiel medzi pravdou a Pravdou. Každý sa bije v prsia a dušuje sa za tú svoju. Avšak Pravde ide len o Pravdu. Pýtajú sa Ho: „Si Kristus? Som.“ Ich falošné obvinenia neboli dostatočné. Teraz im však Ježiš dáva Pravý dôvod obžaloby. Nezáleží na ohováraniach. Dôležitá je Pravda. A čo my? Sme ochotní mlčať, keď na nás žalujú nepravdy? A čo viac, sme ochotní vyjsť s Pravdou von?

Drahý Hospodine, ďakujeme za tichú Pravdu, ktorá trpí pod ranami falošníkov. Dovoľ nám rozpoznávať kedy je čas mlčať a kedy naopak čas za Pravdu bojovať. Amen.

Žiadne komentáre: