pondelok 14. apríla 2014

Zápas o spásu sa zvádza na modlitbe


v. 36: Hovoril: Abba, Otče, tebe je všetko možné! Vezmi odo mňa tento kalich. No nie ako ja chcem, ale ako chceš ty.

Peter, Jakub a Ján. Tri postavy Ježišovho najužšieho kruhu. Len oni mali možnosť vidieť ako sa Jairovo mŕtve dievčatko prebúdza zo spánku (Mk 5). Len oni traja boli s Ježišom (Mk 9), keď zaznel z oblaku hlas: „Toto je môj milovaný Syn, jeho poslúchajte.“ A znovu sú to títo traja chlapíci, ktorých Pán Ježiš volá, aby s ním bdeli na modlitbách. Títo traja, ktorí zažili Ježiša ako Krista, sú v šoku. Tento Mocný im odhaľuje svoju človečinu – desí sa, cíti úzkosť a smútok. Traja kamaráti zažijú na vlastné oči definíciu: Pravý Boh a zároveň Pravý Človek. Úžasné! Žiaľ, keď ich Majster volá k modlitbe, zaspia spánkom „spravodlivých“.

Všimnime si Jakuba a Jána. Horlivcov, ktorí chceli sedieť v Kristovej sláve (Mk10). Ježiš sa ich pýta, či môžu piť kalich, ktorý pije on. Súhlasne prikyvujú ako teliatka. Ježiš im to dovoľuje. Oni ale nechápu, čo od neho žiadajú. Kalich bol v SZ síce symbolom požehnania a radosti. Avšak v Ježišovej modlitbe, v strachu, ktorý Kristus vo svojom človečenstve zažíva, naberá kalich iný rozmer. Je plný utrpenia, smrti a Božieho súdu nad hriechom.

Hospodine, odpusť mi moju prehnanú „horlivosť“. Často zaspávam, keď ma voláš k modlitbe. Som vďačný za Pána Ježiša, ktorý ma učí i v zúfalstve volať: „Abba, Otče, tebe je všetko možné!“ Amen.

Žiadne komentáre: